Nu aveți produse în coșul de cumpărături.
Detalii
Exista o multime de carti despre „crestinism” sau „viata crestina” în general, însa lucrarile ce au în titlu adjectivul „catolic” sunt, dimpotriva, rare. La prima vedere, acest lucru ar putea parea de înteles din perspectiva ecumenismului: oare n-ar trebui catolicitatea sa se retraga pe planul al doilea în favoarea însusirilor comune între toti crestinii? Mai are vreun sens a fi catolic?
Cardinalul Leo Scheffczyk nu pune aici semnul întrebarii, ci al exclamarii. Catolicitatea nu este un atribut oarecare, de prisos, ce ar putea disparea în spatele unor aspecte mai importante. Ea tine de esenta crestinismului, asa cum a voit însusi Fiul lui Dumnezeu facut om. Unirea crestinilor nu se înfaptuieste ascunzând adevarurile de credinta, ci înfatisându-le integral. Numai astfel poate lumina adevarului sa straluceasca pretutindeni, pururi si pentru toti.
Reflectia despre „universul credintei catolice” se afla în centrul operei teologice a lui Leo Scheffczyk. Afirmarea catolicitatii include deschiderea radicala fata de adevar, oriunde s-ar afla acesta. Iubirea de adevar este legata de un discernamânt critic ce stie sa respinga si eroarea. Motivul acestei carti este conferirea demnitatii de cardinal profesorului dr. doc. Leo Scheffczyk pe 21 februarie 2001, data la care teologul silezian a împlinit 81 de ani. A fost un eveniment neobisnuit: la o asemenea vârsta, o personalitate nu mai primeste de obicei noi functii la vârfurile Bisericii. Însa Leo Scheffczyk a primit înalta demnitate nu în vederea unei functii de conducere în Germania sau la Vatican, numirea fiind întemeiata, de fapt, pe meritele personale deosebite în promovarea stiintifica a credintei catolice, în unire cu urmasul Sfântului Petru. Astfel, Ioan Paul al II-lea a cinstit opera unui teolog ce îmbina fidelitatea fata de traditie cu sensibilitatea fata de situatia prezenta. Sa ne amintim aici scurtul portret al unui profesor de teologie descris de Isus însusi: „Orice carturar care a devenit ucenic al împaratiei cerurilor este asemenea unui stapân al casei care scoate din vistieria sa lucruri noi si vechi” (Mt 13,52).
Atunci când cardinalul ne-a parasit, îndreptându-se spre rasplata vesnica, pe 8 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea a evidentiat, într-o telegrama semnificativa, caracterul exemplar al defunctului, manifestat prin aprofundarea teologica a Adevarului dumnezeiesc si prin fidelitatea fata de patrimoniul credintei.
Lucrarea de fata, de dimensiuni reduse, nu are intentia sa ofere o introducere stiintifica detaliata pentru teologi de specialitate. O lucrare mai ampla care se apropie de acest scop se afla în pregatire si va fi publicata în curând (în limba italiana). Celor interesati în special de aspectele stiintifice le oferim „Micul vademecum pentru aprofundare” de la sfârsitul acestei lucrari.
În paginile ce urmeaza este vorba numai de o prima perspectiva pentru toti cei interesati sa cunoasca mai îndeaproape opera cardinalului, opera vasta, destinata întregii Biserici. Unele probleme teologice complexe sunt prezentate într-o forma simpla, ca un „aperitiv” care sa trezeasca dorinta de a aprofunda apoi nemijlocit scrierile Cardinalului. Folosind o alta imagine, putem spune ca, prin aceasta lucrare, în „edificiul” monumental al scrierilor teologului german se vor deschide câteva ferestre ce vor face posibila o prima privire, din diferite perspective, asupra întregii constructii.
La originea cartii se afla câteva conferinte pe care autorul le-a tinut în anul 2002 la Radio Horeb (sectia germana a postului Radio Maria). Audienta acestor emisiuni si succesul versiunii scrise în limba germana au încurajat autorul sa prezinte aceasta mica introducere în teologia cardinalului Scheffczyk si publicului român. Un spatiu amplu este dedicat teologului însusi, prin citate alese.
Urmând deviza Cardinalului, se cuvine „sa binevestim bogatia de nepatruns a lui Cristos” (Ef 3,8). Sunt convins ca familiarizarea cu opera lui Leo Scheffczyk poate hrani bucuria de a fi catolici în aceste vremuri de criza si poate contribui la o noua evanghelizare în virtutea unei marturii nefatarnice. Îmi doresc ca opera teologica a Cardinalului sa ne ajute sa fim pe deplin si absolut catolici.
Pr. prof. dr. doc. Manfred Hauke
Mai multe informatii
Autor | Manfred Hauke |
---|---|
Titlu | A fi catolic. O primă privire asupra operei teologice a cardinalului Leo Scheffczyk |
Editura | Sapientia |
Colecția | Tratate de teologie |
An apariție | 1 ian. 2010 |
Număr pagini | 170 |
ISBN | 978-973-8980-65-5 |