Nu aveți produse în coșul de cumpărături.
Detalii
„Exista carti ale caror autori nu mai este nevoie sa-i cunoastem. Exista altele a caror întelepciune este iluminata de ceea ce am putea sti despre cei ce le-au scris. Acest lucru este cu atât mai valabil în cazul scrierilor postume, al caror autor nu mai este, pentru a explica ce a voit sa spuna. Acesta este si cazul cartii de fata, al carei text a fost adunat dupa moartea parintelui Varillon, plecând de la notitele luate de auditorii sai”.
Cu aceste cuvinte îsi începe René Rémond prefata la cartea Joi de croire. Joi de vivre (Bucuria de a crede, bucuria de a trai), aparuta în 1981, în care editorul Bernard Housset a adunat mai multe conferinte pe care pr. François Varillon S.J. (1905-1978) le-a tinut în diferite comunitati crestine din Franta si care au ca tema misterul lui Cristos, revelatia Dumnezeului iubire, propunere pentru o viata noua. Autorul este cunoscut publicului francez pentru profunzimea gândirii sale, dar si pentru eleganta stilului sau literar, fapt pentru care, în 1974, a primit Marele Premiu Catolic pentru Literatura.
Cartea este structurata astfel: o introducere, patru parti si concluzia.
Introducerea, cu numele de „Esenta credintei”, este, mai degraba, un preambul care are scopul de a-l familiariza pe cititor cu vocabularul si pedagogia autorului. Aici se vorbeste despre esenta omului, sensul vietii, pe care doar Cristos le descopera omului. Învierea si moartea lui Isus ne reveleaza iubirea lui Dumnezeu fata de oameni si ne arata caracteristicile iubirii autentice.
Partea I are titlul „Cristos” si prezinta profunzimea unor fapte si aspecte ale vietii lui Isus: discursul de pe munte, cu cele opt fericiri, moartea, învierea si înaltarea lui Isus.
În partea a II-a, „Primirea darului lui Dumnezeu”, reflectia autorului se îndreapta catre Maria, imaginea Bisericii, si apoi, catre Biserica, experienta primirii darului lui Dumnezeu de catre toti cei botezati: François Varillon, pe tot parcursul itinerarului sau de om, de crestin si de preot, a insistat mereu asupra acestei acceptari si asupra nevoii de a iesi din noi, de a ne detasa de noi însine, pentru a fi primiti încontinuu de Dumnezeu, si de a afla astfel plenitudinea sa.
Partea a III-a, „Cristos, Dumnezeu adevarat, om adevarat, reveleaza cine este Dumnezeu si cine este omul”, abordeaza principalele dogme ale Bisericii. Ele ne permit sa aprofundam cine este Dumnezeu, cine este omul si care poate fi relatia dintre ei. Parintele Varillon subliniaza necesitatea unei corecte întelegeri a dogmei creatiei: Dumnezeu – creatorul autentic – este cel care întemeiaza libertatea noastra si deci demnitatea noastra umana.
Partea a IV-a prezinta câteva criterii de discernamânt pentru îndeplinirea menirii de oameni: a plasa relatia cu Cristos în centrul dinamismelor umane, nu alaturi si nici în locul lor; a trai Evanghelia care este o chemare la credinta si la libertate; sa ne rugam, pentru ca darul lui Dumnezeu este o îndatorire ce trebuie dusa la îndeplinire; sa combatem raul si suferinta, în loc de a ne resemna sa le suportam.
În Concluzie sau, mai degraba, un mod de a recapitula totul: Euharistia care este fons et culmen, izvorul si apogeul vietii crestine, dupa expresia Conciliului al II-lea din Vatican, reluata apoi de Congresul Euharistic din iulie 1981.
Recomandam aceasta carte tuturor crestinilor deschisi catre cunoastere, catre aprofundarea celor mai frumoase mistere ale Bisericii, asa cum le prezinta pr. François Varillon, despre care Bernard Housset spune ca portretul acestuia se regaseste în cuvintele din exortatia Papei Ioan Paul al II-lea despre cateheza: „Darul cel mai pretios pe care-l poate oferi Biserica lumii acestor timpuri, dezorientata si nelinistita, este acela de a forma crestini statornici în cele esentiale si fericiti în mod umil în credinta lor”.
Mai multe informatii
Autor | François Varillon |
---|---|
Titlu | Bucuria de a crede, bucuria de a trai : misterul lui Cristos, revelatia Dumnezeului iubire, propunere pentru o viata noua |
Editura | Sapientia |
Colecția | Creștinism în contemporaneitate |
An apariție | 1 ian. 2011 |
Număr pagini | 452 |
ISBN | 978-606-578-026-2 |