Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea

Mai multe vizualizări

Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea

Korom Imre


Fii primul care evalueaza acest produs.

Acest studiu prezintă acţiunea salvatoare de mare amploare pe care a desfăşurat-o Biserica Catolică sub îndrumarea liderului său, Pius al XII-lea, mai ales prin intermediul nunţiaturilor, dar şi prin iniţiative individuale, pentru salvarea evreilor în timpul ororilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Detalii

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, scrisă de pr. Korom Imre, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Incarnatae Sapientiae” din Alba Iulia, şi tradusă în limba română de Kovács Mihai. Cartea apare în colecţia „Magistra vitae”, în format 14x20, are 176 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

Mulţi au atacat şi continuă să atace Biserica Catolică. De cincizeci de ani, de la începutul anilor ’60, rolul Bisericii în cel de-al Doilea Război Mondial a devenit unul dintre subiectele preferate ale presei liberale din Europa şi America. Liderii Bisericii au fost acuzaţi de multe lucruri, dar probabil cea mai gravă acuzaţie a fost cea conform căreia Vaticanul a închis ochii la exterminarea evreilor din Europa, deoarece papa de atunci, Pius al XII-lea, avea o relaţie amicală cu Germania nazistă şi cu conducătorul său, Adolf Hitler.

E clar pentru orice creştin, sau chiar şi pentru un necreştin de bună-credinţă, că această afirmaţie nu e adevărată, e doar o calomnie, dar, din păcate, trăim într-o lume în care oamenii de bună-credinţă nu formează majoritatea şi în care o ştire apărută în presă este cu atât mai senzaţională cu cât instituţia pe care o atacă şi încearcă să o discrediteze este mai serioasă.

Urmărirea acestor evenimente m-a impulsionat să aprofundez subiectul, deoarece există prea puţine scrieri sau studii în limba română care abordează această chestiune; în Occident există foarte multe, dar, din păcate, nu toate recunosc eforturile incontestabile depuse de Sfântul Scaun pentru împiedicarea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru salvarea evreilor. Şi acest lucru arată că de multe ori nu apelăm suficient la tehnologie, nu ne facem auziţi, deşi am avea multe lucruri de spus întregii lumi.

Mulţi au abordat acest subiect la modul general – astfel, există o mulţime de surse; detaliile subiectului sunt însă departe de a fi epuizate, deoarece cele mai credibile izvoare se află în Arhivele Vaticanului, iar prelucrarea acestora necesită mult timp şi energie. Am încercat să grupez cărţile, studiile şi articolele pe care le-am avut la dispoziţie, astfel încât cei care vor citi această lucrare să îşi formeze o imagine de ansamblu asupra comunităţii evreieşti din Europa primei jumătăţi a secolului al XX-lea, cu privire specială asupra rolului politic şi social al evreilor din Ungaria şi România, respectiv Transilvania.

Biserica Catolică a avut un rol-cheie în vieţile evreilor din Europa, mai ales în salvarea lor în timpul ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Am enumerat fapte, prezentând acţiunea salvatoare de mare amploare pe care a desfăşurat-o Biserica Catolică sub îndrumarea liderului său, Pius al XII-lea, mai ales prin intermediul nunţiaturilor, dar şi prin iniţiative individuale.

Am împărţit această carte în cinci capitole. În primul am prezentat chestiunea evreiască în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe care istoriografia îl numeşte şi secolul emancipării şi al integrării sociale, din punctul de vedere al evreilor.

De acest prim capitol se leagă cercetarea vieţii comunităţilor evreieşti din Ungaria şi România. Am prezentat pe scurt situaţia evreilor din Ungaria şi România, mai ales a celor din Transilvania, oprindu-mă asupra discursului de protest susţinut la Cluj de episcopul Márton Áron, prin care prelatul a încercat să împiedice deportarea evreilor transilvăneni. Am abordat cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, relevând diferenţa dintre creştinism şi ideologia nazistă, respectiv prigonirea Bisericii în Germania lui Hitler.

În următorul capitol m-am oprit asupra vieţii şi activităţii pontificale a marelui Papă Pius al XII-lea, prezentând eforturile de pacificare pe care le-a făcut Eugenio Pacelli, mai întâi ca diplomat al Sfântului Scaun, apoi în calitate de cap al Bisericii universale.

Ultima parte a cărţii prezintă anii de după moartea lui Pius al XII-lea şi combate atacurile lansate la adresa papei în legătură cu rolul său în război, prezentat în mod mai mult sau mai puţin obiectiv.

Această carte vrea să fie un semn al respectului şi preţuirii mele faţă de cei care au ajutat din iubire creştinească şi al memoriei celor salvaţi care nu au uitat, şi-au amintit, îşi amintesc cu recunoştinţă de cei care i-au salvat.

Pr. Imre Korom

Korom Imre, Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, Iași 2016, 14x20, 176 p., ISBN 978-606-578-261-7, 20 lei.

Mai multe informatii

Autor Korom Imre
Titlu Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea
Editura Sapientia
Colecția Magistra vitae
An apariție 20 iun. 2016
Număr pagini 176
ISBN 978-606-578-261-7

Recenzii client

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.