Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Monografia comunei Gioseni

Mai multe vizualizări

Monografia comunei Gioseni

Anton Coșa


Fii primul care evalueaza acest produs.

   Cartea se deschide cu un cuvânt introductiv al PS Episcop Petru Gherghel, care mentioneaza: "Cei care îsi cunosc înaintasii, mormintele, lucrarile ce au fost daltuite..., nu numai ca se bucura de trecutul frumos si glorios al celor ce au fost, ci se simt obligati sa se întoarca la ai lor cu mare însufletire, sa-i pomeneasca, sa-i admire si, mai ales, sa le faca cinste prin viata si lucrarile proprii". De asemenea, episcopul de Iasi îi felicita pe cei care au initiat, sustinut si contribuit la alcatuirea acestei lucrari edificatoare.

Detalii

   Vesnicia s-a nascut la sat" spunea Lucian Blaga, iar aceasta vesnicie merita sa fie cunoscuta si cea mai buna cale de cunoastere a ei este studiul si cercetarea istorica. Acest lucru a înteles sa-l faca si dr. Anton Cosa prin publicarea unei monografii dedicate comunei Gioseni din judetul Bacau.


  Cartea se deschide cu un cuvânt introductiv al PS Episcop Petru Gherghel, care mentioneaza: "Cei care îsi cunosc înaintasii, mormintele, lucrarile ce au fost daltuite..., nu numai ca se bucura de trecutul frumos si glorios al celor ce au fost, ci se simt obligati sa se întoarca la ai lor cu mare însufletire, sa-i pomeneasca, sa-i admire si, mai ales, sa le faca cinste prin viata si lucrarile proprii". De asemenea, episcopul de Iasi îi felicita pe cei care au initiat, sustinut si contribuit la alcatuirea acestei lucrari edificatoare. Urmeaza apoi "Amintiri din viata" ale pr. decan Vasile Rediu, care, cu mare bucurie se gândeste la "viata si activitatea pastorala ca paroh si decan în comunitatea romano-catolica din Gioseni". Cu o "Binecuvântare si pretuire" vine parohul de Gioseni, pr. Mihai Simon, care evoca efortul depus de dr. Anton Cosa în scrierea acestei monografii, multumind totodata autorului si celor care l-au sustinut pe acesta în munca de cercetare, precum si episcopilor Petru Gherghel si Aurel Perca. Urmeaza apoi câte un cuvânt introductiv al primarului comunei Gioseni, Anton Jitaru, si al prof. dr. Simona Farcas de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau.


  În "Introducere", autorul indica parcursul scrierii acestei monografii, ideea careia i-a aparut înca în anii de studentie, dar care abia acum vede lumina tiparului. Lucrarea este structurata în 12 parti, în care este analizata Geografia (cap. I), Istoria (cap. II), Demografia (cap. III), Etnografia (cap. IV), Biserica (cap. V), Scoala (cap. VI), Cultura (cap. VII), Antroponimia (cap. VIII), Toponimia (cap. IX), Economia (cap. X), Organizarea teritorial-administrativa (cap. XI), Documente. Recensaminte. Statistici (cap. XII). În "Încheiere", autorul indica scopul lucrarii: sa releveze "în pagini sugestive momente din viata unei comunitati rurale cu un destin aparte din multiple puncte de vedere: istoric, etnografic, ecleziastic, cultural etc."


  De asemenea, cartea cuprinde un glosar de termeni si un mini-album fotografic care ilustreaza diferite aspecte din viata comunitatii catolice din Gioseni. Trebuie mentionat ca lucrarea este scrisa în baza unor importante izvoare, atât edite, cât si inedite, care pot fi consultate în baza listei bibliografice.


  Lucrarea continua seria de monografii dedicate comunitatilor catolice din Moldova si aduce o contributie importanta nu doar la cunoasterea diverselor realitati ale comunei Gioseni, ci si la istoria de ansamblu a catolicismului din Moldova, parte integranta a careia este si comunitatea din Gioseni.

Petrica Ciobanu

Mai multe informatii

Autor Anton Coșa
Titlu Monografia comunei Gioseni
Editura Sapientia
Colecția Monografii
An apariție 1 ian. 2009
Număr pagini 364
ISBN 978-973-8980-63-1

Recenzii client

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: Monografia comunei Gioseni

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.