Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Studii biblice

Studii biblice

Tabel  Lista 

Setează direcție descendentă
Pagină:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. Cuvântul lui Dumnezeu în povestirile oamenilor Mai multe informații
 2. Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Disputatio de Maat, Me et Torah, scrisă de Ştefan Grosu. Cartea apare în colecţia „Studii biblice”, formatul 14x20, are 96 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

   

  Disputatio de Maat, Me et Torah” – un titlu care pare ciudat pentru cei neavizaţi –, ascunde în spatele lui un efort susţinut din partea absolventului facultăţii de teologie didactică a Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, de a prezenta modul de generare a filozofiei dreptului religios şi dreptului laic, pornind de la matricea revalată Torah şi matricele sacre – Maat şi Me.

  Lucrarea de faţă urmăreşte linia directoare a hermeneuticii conceptelor Maat (în traducere din egipteana veche: adevăr, lege şi ordine), Me (în traducere din limba mesopotamiană: lege) şi Torah (Legea revelată a lui Dumnezeu). În acest sens conceptul Maat din cultura egipteană este confruntat cu cel de Me dintr-o altă cultură a timpului, cea mesopotamiană, și care, la rândul lor, au fost confruntate cu conceptul de Legea lui Dumnezeu din paginile Bibliei, toate aceste cutume străvechi devenind matrici hermeneutice ale dreptului canonic, precum și ale dreptului laic, ele fiind expresii ale legii naturale.

  După o Introducere care lămurește conceptele principale ale acestei teze: matrice, hermeneutică, drept și dreptate, precum și înțelegerea conceptului de drept în Semiluna Fertilă, autorul trece la prezentarea temei. În prima parte a prezentării, autorul se preocupă de definirea și trasarea principalelor trăsături ale legii naturale, pentru a o putea deosebi de Legea biblică care este o lege revelată.

  A doua și a treia parte sunt consacrate de autor prezentării conceptului Me (Sumer) și conceptului Maat (Egiptul Antic), pentru ca, în cele din urmă să confrunte aceste două concepte cu cel de Torah din Biblia masoretică sau de Nomos din Septuaginta. Ultima parte a prezentării se preocupă de aspecte ale analizei critice în ceea ce privește conceptul de Lege în trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament și de abordarea conceptelor principale ale lucrării în cheie neotomistă.

  În încheierea lucrării, Ștefan Grosu trasează direcțiile hermeneutice de studiu pentru conceptele Me, Maat și Torah. De asemenea, cititorul găseşte şi o bogată bibliografie, menită să-l ajute pe cel care doreşte să aprofundeze această temă.

  Cartea Disputatio de Maat, Me et Torah se adresează tuturor celor interesați de studiul Sfintei Scriipturi, dar și celor pasionați de dreptul ecleziastic și laic, lucrarea fiind o frumoasă sinteză a modului în care acestea două au luat naștere și s-au dezvoltat ulterior.

   

  David Eduard Cristian

   

  Ştefan Grosu, Disputatio de Maat, Me et Torah, Iaşi 2015, p. 96, 14x20, ISBN 978-606-578-200-6, 10lei.

  Mai multe informații
 3. Thomas Römer propune în aceste pagini o reflecție asupra acelor trăsături ale lui Dumnezeu pe care cititorii Bibliei ebraice, deseori, sau le contestă, sau le trec cu vederea. Insistând asupra textelor care, aparent, îl prezintă pe Dumnezeu nemilos, războinic, incomprehensibil, în contradicție cu imaginea milostivă a Dumnezeului Evangheliilor, autorul dorește să demonstreze că aceste texte răspund unor împrejurări istorice precise și că, adesea, ele vor să-i pună în gardă pe destinatarii lor că Dumnezeu nu poate fi închis în concepțiile prea omenești sau discursurile teologice scontate, rămânând mereu un mister care nu încetează să ne provoace și să ne surprindă. Dumnezeu este bărbat? Este Dumnezeu nemilos? Este Dumnezeu tiran și războinic? Este Dumnezeu violent și răzbunător? Poate fi înțeles Dumnezeu? Din cuprins: Contestare lui Dumnezeu în Vechiul Testament. Numele lui Dumnezeu în Vechiul Testament. Dumnezeu este bărbat? Este Dumnezeu nemilos? Poate fi înţeles Dumnezeu? Un Dumnezeu care vine să ne surprindă.

  Mai multe informații
 4. La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea: Evanghelia după Matei, scrisă de Daniel J. Harrington și tradusă în limba română de pr. dr. Robert Balan. Cartea apare în colecția „Studii biblice”, în formatul 17×24, are 508 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 110 lei. 

  Mai multe informații
 5. Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.

  Mai multe informații
 6. Special Price 24,50 RON

  Preț Vechi: 35,00 RON

      Studiul Evanghelia lui Luca: introducere și comentariu, publicat recent la Editura Sapientia, este scris cunoscutul exeget Léopold Sabourin SJ (1919-2001) și a fost tradus în limba română de Lucian Iulian Diac. Cartea se împarte în două părți: în prima parte, autorul realizează o amplă introducere la Evanghelia lui Luca, în care tratează despre conţinutul, caracteristicile literare, originea şi scopului ei. De asemenea, sunt ilustrate şi marile teme din opera lui lucană: mântuirea şi istoria, cristologia şi soteriologia, dar şi escatologia.

  Mai multe informații
 7. Evanghelia pentru libertatea ta. Itinerar vocațional.Cu rigurozitatea tipic iezuită și, în același timp, cu finețea și profunzimea tipice unui biblist de talia autorului, Carlo Maria Martini vine în ajutorul tuturor doritorilor de libertate și de claritate în viață, oferindu-le un îndreptar spiritual prin cartea Evanghelia pentru libertatea ta.

  Mai multe informații
 8. La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Evanghelia şi scrisorile sfântului Ioan: istorie, literatură şi teologie, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția „Studii biblice”, în formatul 14×20, are 174 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

  Mai multe informații
 9.    Lucrarea este compusa din 14 capitole, la care se adauga un „Cuvânt înainte”, un glosar, precum si textul unei conferinte a pr. Roger Le Déaut, unul dintre pionierii cercetarii limbii si literaturii aramaico-targumice, cel caruia îi si este dedicata aceasta carte.

  Mai multe informații
 10. La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Exilul babilonian – etapă fundamentală în maturizarea identităţii şi a credinţei lui Israel, scrisă de pr. Marius Cojan. Cartea apare în colecția „Studii biblice”, în formatul 14×20, are 138 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

  Mai multe informații

Tabel  Lista 

Setează direcție descendentă
Pagină:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5