Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Istoria muzicii sacre catolice

Mai multe vizualizări

Istoria muzicii sacre catolice

Florin Spatariu


Fii primul care evalueaza acest produs.

   Lucrarea, urmarind firul istoriei muzicii, debuteaza cu prezentarea contextului ebraico-biblic al Vechiului Testament, evidentiind faptul ca acest cânt este prezent în cultul de la Templu si apoi în cel sinagogal. În urmatoarele capitole, autorul prezinta etapele dezvoltarii epocilor muzicii din primul mileniu si apoi din cel de-al doilea, începând cu muzica din primele secole crestine, care au fos marcate de primatul cuvântului asupra melodiei (muzica instrumentala nu era înca admisa în cadrul liturgiei, exemplul clasic fiind cel al sfântului Augustin, care nu admitea nicidecum instrumentul în cadrul Liturghiei, ca fiind o reminiscenta a cultului pagân), formarea liturgiei crestine, specificul muzicii ambroziene si contributia muzicii gregoriene la definitivarea oficiului divin prin efortul Papei Grigore I cel Mare (590-604) si al calugarilor.

Detalii

   Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Istoria muzicii sacre catolice,scrisa de Pr. Florin Spatariu. Cartea apare în colectia Muzica bisericeasca,formatul 17x24, are 182 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 15 lei.

   În orice timp si în orice cultura, omul a dorit sa-si cânte credinta prin melodii sublime si sugestive, capabile sa atinga inima fiecaruia în parte si sa o înalte spre Dumnezeu, exprimând framântarile, bucuriile, rugaciunile venite din sufletul lui. Prin acest mod de exprimare s-a reusit sa se creeze o sfera între divin si uman, între omul decazut si Cel ce vrea sa-l înalte prin intermediul acestei muzici pâna pe culmile absolutului. Cu alte cuvinte, istoria acestei muzici sacre merge în paralel cu istoria omenirii.

   Cartea Istoria muzicii sacre catolice, realizata de parintele Florin Spatariu, nu se vrea a fi o analiza în detaliu a întregului fenomen muzical sacru de-a lungul istoriei omenirii, ci mai degraba se vrea a fi o trecere în revista a acestui fenomen dintr-o perspectiva catolica.

   Lucrarea, urmarind firul istoriei muzicii, debuteaza cu prezentarea contextului ebraico-biblic al Vechiului Testament, evidentiind faptul ca acest cânt este prezent în cultul de la Templu si apoi în cel sinagogal. În urmatoarele capitole, autorul prezinta etapele dezvoltarii epocilor muzicii din primul mileniu si apoi din cel de-al doilea, începând cu muzica din primele secole crestine, care au fos marcate de primatul cuvântului asupra melodiei (muzica instrumentala nu era înca admisa în cadrul liturgiei, exemplul clasic fiind cel al sfântului Augustin, care nu admitea nicidecum instrumentul în cadrul Liturghiei, ca fiind o reminiscenta a cultului pagân), formarea liturgiei crestine, specificul muzicii ambroziene si contributia muzicii gregoriene la definitivarea oficiului divin prin efortul Papei Grigore I cel Mare (590-604) si al calugarilor. Noutatea celui de-al doilea mileniu crestin, din punct de vedere muzical, este data de aparitia si dezvoltarea polifoniei vocale si muzicii instrumentale. Implicit, prin aceasta se întelege si aparitia unor noi genuri si forme muzicale. În capitolele urmatoare, autorul prezinta elementele si formele muzicii comunitatilor protestante, dar si al celor din marile epoci ale barocului, clasicismului, romantismului si al epocii moderne. Cartea se încheie cu o analiza asupra principalelor documente ecleziale legate de muzica sacra (Inter pastoralis officii, Sacrosantum Concilium, Musicam sacram si Concertele de muzica în biserici), fapt ce ne dezvaluie o preocupare continua a Bisericii fata de acest domeniu atât de important.

   Recomandam aceasta carte tuturor celor care vor sa aprofundeze istoria muzicii sacre dintr-o perspectiva catolica, descoperind în ea sublimul divin, asemenea regelui David, marele cântaret al iubirii si milostivirii divine.

Laurentiu Turbuc

 

Pr. Florin Spatariu, Istoria muzicii sacre catolice, Iasi 2012, 182 p., 17x24, ISBN 978-606-578-068-2, 15 lei.

Mai multe informatii

Autor Florin Spatariu
Titlu Istoria muzicii sacre catolice
Editura Sapientia
Colecția Muzică bisericească
An apariție 1 ian. 2012
Număr pagini 180
ISBN 978-606-578-073-6

Recenzii client

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: Istoria muzicii sacre catolice

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.