Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Preoţia veşnică

Mai multe vizualizări

Preoţia veşnică

Henry Edward card. Manning


Fii primul care evalueaza acest produs.

    O carte publicata de Eminenta Sa Mons. Manning si adresata clerului „în amintirea multor ani fericiti de activitate comuna în slujba divinului nostru Învatator, si totodata ca o marturie de afectiune mai durabila decât viata”, o astfel de carte nu poate fi una obisnuita.

Detalii

   Aflându-ne în Anul Sfintei Preotii, pentru o mai intensa traire a Preotiei si a vocatiei la aceasta slujire, Editura „Sapientia” ofera celor interesati o frumoasa carte de meditatii, devenita clasica, scrisa de renumitul cardinalul englez ce a trait în secolul al XIX-lea, Henry Edward Manning. Unii dintre preotii mai în vârsta au cunoscut aceasta carte în forma scrisa la masina, tradusa din franceza si raspândita de pr. Anton Bisoc. Aceasta versiune a cunoscut mai multe revizuiri si corecturi: pr. Petru Mares, pr. Iosif Sescu, dar si pr. Emanuel Imbrea care a verificat traducerea cu originalul englez, si pr. Anton Despinescu, care a tradus textele din limba latina.

   Un stimulent aparte pentru publicarea acestei carti a venit din partea pr. Isidor Dâsca, decan de Bacau, care a binevoit sa sponzorizeze tiparirea cartii oferind un exemplar al acestei carti preotilor si seminaristilor din Dieceza de Iasi.

   Redam în continuare prezentarea acestei carti de catre pr. Charles Fievet, cel care a tradus aceasta carte pentru cititorii francezi deja în 1884.

   O carte publicata de Eminenta Sa Mons. Manning si adresata clerului „în amintirea multor ani fericiti de activitate comuna în slujba divinului nostru Învatator, si totodata ca o marturie de afectiune mai durabila decât viata”, o astfel de carte nu poate fi una obisnuita.

   Cu aceasta convingere întarita în noi printr-o lectura atenta a cartii, am întreprins, dupa ce am primit si încurajari competente, sa traduc în limba franceza si sa ofer clerului „Preotia vesnica”, opera publicata la Londra, în luna octombrie a acestui an, de catre Henric-Eduard, cardinal-arhiepiscop de Westminster si Primat al Angliei.

   Autorul este un teolog profund, una din luminile Conciliului Vatican I, un exeget savant, un scriitor de prim ordin, ale carui numeroase opere apologetice provoaca admiratia anglicanilor însisi, si au contribuit în mare masura, în ultima vreme, la convertirile de care Biserica din Anglia are tot dreptul sa fie mândra,- un orator puternic al carui cuvânt are privilegiul de a ridica masele, fie ca vorbeste din amvon, fie ca rasuna în „asociatiile de temperanta”, în congresele si meetingurile religioase atât de frecvente în Anglia cea libera. Propunând în capitolul al XIV-lea al acestei carti regulile oratoriei sacre, si plasând mai presus de toate cuvântul care iese viu si înflacarat dintr-o inima apostolica, Eminenta sa descrie în felul sau propriu elocventa, creionând, de fapt, portretul sau de orator sacru. Pentru ca, ilustrul arhiepiscop nu este numai un savant, un scriitor, un orator, ci si unul din acei apostoli pe care Dumnezeu i-a dat Angliei din acest timp, în care, iesind dintre ruinele acumulate vreme de trei secole printr-o reforma mincinoasa (Spurious Reformation), iese într-adevar cu mult curaj la soare (cap. XVII), insereaza cele doua regate în reteaua tinerei sale ierarhii, si nu cere, pentru a propasi, a se extinde si a acoperi cu ramurile sale întregul pamânt britanic, decât „independenta” si „libertatea” (cap. IX).

   „Adevarata protectie a Bisericii din Anglia”, spune eminentul autor, „este independenta sa si adevarata sa putere”, este „libertatea sa”. „Suntem pastorii unei turme care coboara din timpul martirilor si al marturisitorilor, a caror râvna nu s-a stins de-a lungul veacurilor” (cap. IX).

   Cititorii acestei carti se vor convinge usor ca râvna apostolilor care au întemeiat cu sângele lor Biserica Angliei, nu s-a stins în inima aceluia care ocupa în acest moment scaunul ramas vacant în 1865, dupa Mons. Wisman, primul arhiepiscop de Westminster, de la restabilirea ierarhiei catolice, si vor aprecia ce suflet preotesc se descopera în fiecare pagina si fiecare rând al „Preotiei vesnice”.

   Respectul pe care ni-l inspira eminentul autor ne-a facut o lege de a-l urmari pas cu pas în traducerea noastra si de a reda cu strictete textul englez. Nu ne-am abatut de la aceasta regula decât în propozitiile si frazele în care traducerea prea literala ne-ar fi expus sa redam imperfect gândul eminentului autor, sau acolo unde literalitatea prea severa ni s-a parut incompatibila cu exigentele limbii franceze atât de exacta în termeni, atât de delicata în nuante

   Fie ca umila noastra traducere sa nu dauneze prea mult originalului, iar „Preotia vesnica” sa se bucure în rândurile clerului de pe continent de primirea binevoitoare si de succesul pe care „The Eternel Priesthood” l-a obtinut la vecinii nostri de dincolo de Canalul Mânecii.

Ștefan Lupu

Mai multe informatii

Autor Henry Edward card. Manning
Titlu Preoţia veşnică
Editura Sapientia
Colecția Spiritualitate
An apariție 1 ian. 2010
Număr pagini 306
ISBN 978-973-8980-80-8

Recenzii client

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: Preoţia veşnică

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.