Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Program de lucru

8.30 AM - 16.00 PM

Transport gratuit

La comenzile peste 200 Lei

sapientia@itrc.ro

Primim comenzi si pe email

Telefon: 0754-826-814

Comandă online acum!

Coș cumpărături
coș
produs - 0,00 RON

Nu aveți produse în coșul de cumpărături.

Subtotal
0,00 RON

Lansarea Librăriei Sapientia

   Marţi, 19 martie 2001, în sărbătoarea sfântului Iosif, patronul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, P.S. Petru Gherghel a inaugurat Librăria „Sapientia” înfiinţată în cadrul acestui Institut şi pusă sub patronajul sfântului Iosif şi a sfintei Tereza a Pruncului Isus. Librăria pune la dispoziţia celor interesaţi peste 500 de titluri de cărţi religioase publicate la editurile catolice din ţară.

   Inaugurarea Librăriei „Sapientia” este o consecinţă directă a înfiinţării în decembrie 2000 a Editurii „Sapientia” în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi. În acelaşi timp, ea este şi expresia unei mai vechi dorinţe de a pune la dispoziţia seminariştilor, a preoţilor şi a celor interesaţi, principalele publicaţii ale editurilor catolice din ţară. Fiind seminarul, după expresia P.S. Petru Gherghel, „inima diecezei”, era aproape natural ca aici să fie reprezentate toate acele persoane şi instituţii care se ostenesc în câmpul vast al literaturii teologice şi religioase.

 

   Numele de „Sapientia” care a fost dat mai întâi editurii şi apoi librăriei din cadrul seminarului, este rodul mai multor discuţii purtate de părinţii profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic încă de la începutul lunii decembrie 2000. Ideea era aceea de a face un „salt de calitate” şi în domeniul publicistic, adică de a ridica vechea „Cocârlă” (cum era numit în jargon vechiul multiplicator ce funcţiona în cadrul Institutului) la rangul de editură, şi care să fie înregistrată la Biblioteca Naţională a României.

   Cuvântul „Sapientia” este un termen latinesc şi înseamnă „înţelepciune”. Simbolul pe care l-am ales reprezintă primele două litere din limba greacă a numelui lui Cristos (X+P) şi vor să indice că înţelepciunea pe care o căutăm şi pe care dorim să o răspândim este înţelepciunea lui Cristos, sau mai bine zis pe Cristos-Înţelepciunea.

   Mulţi îşi vor aminti că în anii trecuţi, până la răsturnarea regimului comunist, „Cocârla” de la seminar era singurul instrument pe care îl aveam la dispoziţie (şi în ce condiţii!) pentru a putea publica un material religios. Îşi vor aminti, de asemenea, şi cât bine au făcut persoanelor doritoare de cultură teologică şi spiritualitate acele puţine, dar valoroase cărţi, chiar dacă nu aveau o „faţă comercială”. Acum, în noul context socio-cultural în care trăim, s-ar părea că oamenii nu mai au dorinţa şi plăcerea de a citi, iar cultura şi formaţia creştină scad tot mai mult. Consecinţele sunt cunoscute şi nu trebuie să le mai amintim. Ce putem face în această situaţie? Un vechi proverb chinez, preluat ca principiu de viaţă şi de Maica Tereza de Calcutta, spune: „Decât să te plângi de întuneric, mai bine aprinzi o lumânare!” În cazul nostru, aceasta înseamnă că, dacă nu putem opri curentul care duce la secularizarea şi individualizarea societăţii, am putea, totuşi, să prevenim şi să evităm, în unele cazuri, consecinţele sale devastatoare în sânul comunităţilor noastre catolice.

   În această perspectivă, Editura „Sapientia” îşi propune să promoveze un apostolat al evanghelizării culturii şi al unei profunde formări teologico-spirituale a creştinilor. Alături de manualele de teologie elaborate de profesorii de la seminar şi necesare, în primul rând, celor ce studiază teologia, editura doreşte să publice şi alte materiale care să vină în sprijinul celor ce se află în activitatea pastorală, precum şi a creştinilor doritori să crească în cunoaşterea credinţei.

   O lumânare care luminează nu este mult, dar nici puţin. Dar dacă ar fi mai multe care să lumineze împreună? De aceea, editura „Sapientia” îi invită pe toţi cei care au posibilitatea şi disponibilitatea să se alăture acelora care sunt deja angajaţi în acest apostolat al culturii şi să contribuie la răspândirea înţelepciunii lui Cristos.

 

Mulțumim partenerilor iar clienților le urăm achiziții plăcute!

Pr. dr. Ștefan Lupu
Director Media Trust Sapientia